• Начало »
  • Новини »
  • Как да си съставим личен бюджет с помощта на Финансов планер ColoryPlanner

Как да си съставим личен бюджет с помощта на Финансов планер ColoryPlanner

14 април 2021
Как да си съставим личен бюджет с помощта на Финансов планер ColoryPlanner

Да имаме и да се придържаме към месечен бюджет не означава отказ от фризьор, маникюр, вечерите с приятели, или спа уикендите. Съвсем не! Определянето на бюджета означава съставяне на план как и за какво да изразходваме парите си. Когато се научим да управляваме финансите си, много лесно изграждаме навици свързани със спестяване и осъзнато харчене. Доброто финансово планиране гарантира по-леко преминаване през евентуални финансови сътресения, а срещу такива никой не е застрахован.

ColoryPlanner Финанси може да Ви помогне в организацията и планирането на Вашите приходи и разходи; подходящ е както за личен, така и за семеен бюджет.

Първата страница от планера за мен е най-интересната и стимулираща. Това е страницата, в която следите Вашите спестявания. Опитайте се да спестявате с определена цел – нов автомобил, нов апартамент, екзотична почивка. Това ще бъде сигурен стимул и гарант за успех.

Ситуацията, която ще Ви разкажа е хипотетична и има за цел да илюстрира начина, по който може да използвате този планер.

В нашия пример става дума за тричленно семейство с дете, като и двамата родители получават твърда заплата, разделена на две плащания + месечен бонус, който не е гарантиран.

Семейството има потребителски кредит и една кредитна карта, по която се дължат вноски месечно.

Моята препоръка е първия месец да записвате всички разходи, които имате, без да променяте навиците си. С тази цел в началото на планера са отделени няколко страници за бележки – използвайте ги, за да опишете всяко плащане. По този начин, ще добиете реална представа къде точно отиват парите Ви, какви категории да оформите, какви са базовите Ви разходи (като сметки, например), и какви – с вариращи суми (като разходите за храна и развлечение). И най-важното – какво да промените. Това ще Ви помогне да преминете към следващата стъпка с определянето на реалистичен месечен бюджет, към който да се придържате и следвате.

Месечния изглед в планера Ви дава информация какви плащания трябва да направите и на коя дата от месеца, какви приходи получавате и кога. Така няма да пропускате крайни дати за плащане на сметки или вноски.

Включете всички сигурни плащания и всички сигурни разходи. Ако, примерно, вие не получавате бонус  всеки месец, в такъв случай не го залагайте в плана.  

Разделете Вашия бюджет на подкатегории

В категория „Приход“,  запишете сумите, които планирате да получите през месеца.

Категория „Месечни разходи“ е за всички базови разходи като сметки и абонаменти, които имате.

Категорията „Спестявания“ всъщност е най-полезна.

Експертите препоръчват първата стъпка към финансовото Ви здраве да бъде заделянето на определена сума за „авариен фонд“. В зависимост от Вашите приходи, тази сума може да бъде по-голяма или по-малка, но е задължителна - така ще имате буфер и при нужда спокойно ще покриете извънредни и непланирани разходи.

Моят съвет е всеки месец да отделяте малки суми, за събития или неща, за които плащате рядко. Например, ако смятате да купите нова пералня в близките 6 месеца, то разделете сумата за нея на 5 части. Така няма да ви се наложи да  платите наведнъж 750 лв., а в продължение на 5 месеца ще отделяте по 150 лв. - със сигурност сумата от 150 лв. няма да натовари вашия бюджет така, както 750 лв.

Същата е логиката за спестяванията за ваканция, медицинските разходи, разходите по обслужването на колата, разходите за подаръци и рожденни дни, примерно. От съображения за сигурност тези суми може да държите в банковата си сметка, като водите отчет за това колко пари имате и за какво са предназначени.

По същия начин може всеки месец да отделяте малки суми за данъците, застраховките и осигуровките, които дължите и обикновено се плащат веднъж или два пъти годишно.

В края на месеца, попълнете колоната с реалните стойности във всяка категория. Много лесно ще се ориентирате следващия месец какво да коригирате, към какво да се стремите и какво да подобрите.

На следващата страница запишете всички дължими сметки и плащания, и датата, до която се дължи плащането. Когато сметката е платена, просто поставете отметка – със сигурност няма да Ви се налага повече да помните кое, кога и дали сте платили.

В следващите няколко страници записвайте ежедневните си разходи по вид и категории. Така в края на месеца много лесно ще проследите точно колко и за какво сте плащали.

 Ако в продължение на няколко месеца планирате и се придържате към бюджета си, съвсем скоро ще усетите ползата от него. Доверете се на ColoryPlanner Финанси и направете първата стъпка към Вашето финансово спокойствие и комфорт.